SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Datasheets Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 6
6 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > 24 volt opsplitsen naar 6 uitgangen van 5v?
[1] 2 »
pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op vrijdag 22 Januari 2010 16:47:08 QuoteWijzig

Ik heb een voeding van 24 volt.
Hierop wil ik 6 uitgangen hebben van 5 volt.
Die poorten wil ik per stuk kunnen sturen door een 16f877 die ik op een ander printje heb zitten.
Dus die 6 uitgangen wil ik aansturen aan de hand van 6 poorten en triacs en een solid state relais die mij die 24v naar 5 terug brengt.

Hoe moet dat schema dan en welke triacs kan ik ervoor gebruiken?
De volgende triacs heb ik in bezit om het eventueel te verwezenlijken.

TIC216M
TIC225D
Triac 1A 600V 5mA TO-92
Triac 25A BTA140/800
Triac BT134-500
Triac TIC206M
Triac TIC226M
Triac TIC236M
Triac TIC246M
Triac Z0405

Aub indien mogelijk graag wat hulp want ik heb nog niet gewerkt met triacs.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2540
Gepost op vrijdag 22 Januari 2010 16:56:35 QuoteWijzig

Triacs zijn voor ac te schakelen en kunnen alleen aan of uit en niet tussen in.
Lees dit even door: http://www.hobby-electronics.info/nl/course/html/DIAC.html

Nuja ik denk dat je beter heel die cursus is kan doornemen: http://www.hobby-electronics.info/nl/course/

Van 24V naar 5V gaan kan met een 7805. http://www.schematheek.net/index.php?p=schema&c=5&id=37

EDIT:
Je wil precies een 24V spanning schakelen met je pic? Dat kan met een npn transistor. Zie http://www.schematheek.net/images/schema/6%20ppi.GIF (de bovenste schema's.)

EDIT2: Ik heb mijn bericht wat "vriendelijker" gemaakt. Had toen nogal last van examen stress , sorry daarvoor.
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Donderdag 28 Januari 2010 13:05:36]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
CowBeast
Webmaster
Berichten: 263
Gepost op vrijdag 22 Januari 2010 19:55:48 QuoteWijzig

Wat is het nu van 6 verschillende uitgangen? Waarom niet n algemene uitgang en dan schakelen?


http://www.creativethree.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op vrijdag 22 Januari 2010 21:33:09 QuoteWijzig

Eigenlijk worden het 5 uitgangen en 1 ingang.
Omdat namelijk 5 apparte onderdelen gestart moeten kunnen worden en deze moeten gewisseld kunnen worden, indien defect.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
vdbeke
Lid
Berichten: 600
Gepost op vrijdag 22 Januari 2010 21:51:22 QuoteWijzig

En waarom dan geen n gezamenlijke 5V voeding voor alle modules samen?

pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op zaterdag 23 Januari 2010 13:18:54 QuoteWijzig

Omdat die allemaal appart geschakeld moeten worden en allemaal op 5 volt lopen.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
CARDAN
Lid
Berichten: 206
Gepost op zaterdag 23 Januari 2010 13:23:37 QuoteWijzig

kan je dan geen stevige 5volt voeding maken met b.v 8 relais die je kunt sturen via de pic??? dus 1 stevige voeding en 8 uitgangen die je kunt aan of aanzetten dat lijkt me beter dan 8 aparte voedingen te gaan bouwen en ze telkens te laten schakelen via de pic

grtzzz Alain

reddevil
Lid
Berichten: 1045
Gepost op zaterdag 23 Januari 2010 13:23:58 QuoteWijzig

Je moet wel rekening houden als je van 24V naar 5V gaat en je een redelijke stroom trekt, je stabilisator heel wat vermogen moet verstoken en je dan een groot koel lichaam moet hebben. Hou daar rekening mee.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
CARDAN
Lid
Berichten: 206
Gepost op zaterdag 23 Januari 2010 13:25:47 QuoteWijzig

ja zo'n +-19 volt dispensatie dat zal wel wat gaan warmen als je wat vermogen vraagt
grtzz Alain

pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op zaterdag 23 Januari 2010 16:34:49 QuoteWijzig


Quote
reddevil schreef:
Je moet wel rekening houden als je van 24V naar 5V gaat en je een redelijke stroom trekt, je stabilisator heel wat vermogen moet verstoken en je dan een groot koel lichaam moet hebben. Hou daar rekening mee.



Nou ik heb de keuze met die voeding uit 5 of 24 volt.
De koellichamen die erop zitten zijn behoorlijk groot.
Het maakt mij ook niet perse uit op welke manier het kan gebeuren, als ik maar bv 6 uitgangen kan sturen dmv een pic die allemaal 5 volt hebben.

Ik meende al zoiets te hebben van, als ik van 1*5v lijn ga trekken met bv 5 onderdelen, dat dan niet 100% geheel 5 volt kan geleverd worden,dus mischien de lijn ga over belasten, en dat een 24 lijn er geen probleem mee had als ik die terug zou regelen naar 5 volt.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 23 Januari 2010 17:47:06]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1045
Gepost op zaterdag 23 Januari 2010 17:52:35 QuoteWijzig

Ik kan even niet volgen, daarom een paar vragen:
Hoeveel stroom kan die die voeding leveren bij 5 volt?
Hoeveel stroom trekken die 5 onderdelen samen?


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op zaterdag 23 Januari 2010 18:30:45 QuoteWijzig

Dat kan ik zo even niet zeggen, zit op het werk, maar die komt van dick best af.
Het zijn tot op heden pas 3 onderdelen, die ander 2 moeten ter zijne tijd nog gemaakt worden.
Het zijn 3 zelf gemaakte led balkjes lopende op een 12fxxx (weet het nummer even niet uit mijn hoofd).


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op woensdag 27 Januari 2010 19:23:18 QuoteWijzig

Op het antwoord van Cardab heb ik na lang zoeken op internet een ,voor mij dan, makkelijker manier gevonden om te schakelen namelijk met een Miniatuur relais SY-05W-K 5VDC.
De kosten waren wel 1.85 euro p/st. maar daar in tegen wel heel erg fijn klein en compact en maakt nauwelijks geluid.
Nummer van wat op de foto staat klopt wel niet, maar het is hetzelfde model.


 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Woensdag 27 Januari 2010 19:24:19]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
vdbeke
Lid
Berichten: 600
Gepost op donderdag 28 Januari 2010 08:40:07 QuoteWijzig


Quote
pascalbianca schreef:
Dat kan ik zo even niet zeggen, zit op het werk, maar die komt van dick best af.
Het zijn tot op heden pas 3 onderdelen, die ander 2 moeten ter zijne tijd nog gemaakt worden.
Het zijn 3 zelf gemaakte led balkjes lopende op een 12fxxx (weet het nummer even niet uit mijn hoofd).



Wil je ze gewoon op en af kunnen zetten? Dan kan je evengoed werken met een transistor. Heeft bijna geen basis stroom nodig en dan kan je de leds in de toekomst ook nog dimmen.

Vergeet de vrijloopdiode niet bij een relais! Anders zou het snel gedaan kunnen zijn met je 12f629( ?).

edit: eerst sprak je over een 16F877, misschien kan je beter even je idee volledig uitleggen. Zodoende kunnen we je hier een deftig advies geven!
 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Donderdag 28 Januari 2010 08:43:51]

pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op vrijdag 29 Januari 2010 00:14:52 QuoteWijzig

Nou ik zal het proberen te goei te beschrijven.
Ik wil mijn orginelen tls van mijn aquarium gaan vervangen door zelf op maat gemaakte led tls en het geheel, koeling enz, aan te sturen door een centrale unit.

Hiervoor heb ik enige tijd gezocht naar speciale leds waarbij ik de juiste lichtsterkte en bijna dezelfde eigenschappen zou bereiken als wat ik met de huidige speciale tls heb.

Aangezien dit vrij nauwkeurig moet zijn en de eigennaar van de aquariumwinkel , waar ik alles altijd koop, hier erg enthousiast over was en mij hierbij helpt om kleursterkte, warmte , straling enz, uit te rekenen, heb ik wel al een maan tl gemaakt op basis van een 12f629.

Ik heb speciaal hiervoor gekozen omdat ik dus die nog vele malen moet wijzigen eer ik de goeie maan op en af stand moet instellen.
Dit kan nu gewoon doen door de Led tl aan mijn pickit te hangen.
Scheelt mij gelijk genoeg code in mijn besturings unit die later alles moet gaan regelen.

Dus hier hebben we het punt al, voor die 12f628 aan te sturen heb ik op de uitgang al 5v nodig.

Als de twee dag led tl's erop komen, die ook op een 12f628 komen (mischien nog in combinatie met een 74HC595), heb ik dus weer 2 poorten nodig met 5 v.

Gelijk heb ik dus nog 2 poorten extra vrij gehouden indien later nog iets erbij moet komen voor 5 volt.

1 Poort heb ik omgevormd van 24v naar 12v, dit is voor de ventilator koeling boven op de aqaurium, indien deze te warm zou zijn, zodat deze aanspringen om te koelen.
Deze springen aan indien de temperatuurmeter een te hoge waarde meet.

Binnen in de aquarium unit zit een interne koeling op 5v, die aanspringt indien de binnen temp.meter een te hoge waarde meet.

Ik heb alles wat ik gemeten heb op dit moment blijft stroom van alles netjes onder de waarde wat de voeding kan leveren.
Hier heb ik 1 aftakking van 5v, hiermee stuur ik de pic 16f877a mee aan de, lcd enz.
En met de aftakking van 24v, heb ik een opsplitsing van van 24v naar 12v voor de externe fans en 1 opsplitsing voor de 5 poorten met 5v.

Aangezien ik wil verkomen dat ik van de bestaande 5v lijn teveel ga vergen heb ik dus die 24v lijn gesplits.

Die relai's in mijn vorige post, wil ik dus besturen met die 16f877a en de voeding die de relais aan en uit gaan schakelen is van die omgevormde 24v lijn.

Om ervoor te zorgen zoals Vdbeke al vermelde , heb ik een vrijloopdiode rond de relai's gezet om ophoping te voorkomen.
En op diverse aansluit plaatsen een 100uf gezet.

De voeding die het aanstuurd leverd het volgende op Voeding 5V 6A en 24V 2,6A , hier kom ik tot opheden nog lang niet aan.

 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Vrijdag 29 Januari 2010 00:31:47]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2540
Gepost op vrijdag 29 Januari 2010 11:04:18 QuoteWijzig

Als ik het goed begrijp heb je dus 1 master pic. Die schakelt met zijn uitgangen alles aan en uit. Op de belastingen zitten nog pic's die je lampen enzo regelen.

Ik zou die 24V niet gebruiken aangezien je 6A ter beschikking hebt. Daar kan je al veel microcontrollers aan hangen voordat die overbelast is. of worden je lampen er ook mee gevoed?

Die 24V is veel sneller overbelast en je moet veel warmte verstoken als je daar een lagere spanning uit wil halen. Soms kan het niet anders (zoals bij je fan) maar voor 5V zou ik gewoon rechtstreeks uit de voeding aftappen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op vrijdag 29 Januari 2010 13:48:37 QuoteWijzig

Inderdaad mijn lampen worden ermee gevoed.
Op de voeding zit een behoorlijke koelings lichaam van 8cm lang en 2.5cm hoog en omdat ik toch extra zekerheid wou hebben heb ik op de omvormers die ik extra plaats ook nog eens koel lichamen erop gezet.
En het feit dat de interne fan ook nog eens extra koeling geeft.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op zaterdag 30 Januari 2010 19:27:01 QuoteWijzig

Even nog eens een andere kleine vraag, waar ik even niet uitkom.

Mijn huidige koeling van de aqaurium bestaat uit 3 pc ventialtors van een pc die 12v nodig hebben.
Deze voed ik op dit moment met een adaptor op 12v 500mA en ze lopen als een klokje.

Nu zoals eerder beschreven wil ik die dus op 1 van mijn poorten hebben die ik heb omgevormd van 24v naar 12v.
Beide heb ik gemeten en de adapter leverd precies 12v en bij mijn omvormer 11.8v.
Maar ze lopen niet op de poort , je ziet wel dat ze proberen te bewegen.

Ik kan mij niet voorstellen dat dit komt door het verschil van 0.2v, wat zou een andere oorzaak kunnen zijn?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1045
Gepost op zaterdag 30 Januari 2010 19:30:50 QuoteWijzig

Wat heb je als omvormer gebruikt. Post eens een foto of schema.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1251
Gepost op zaterdag 30 Januari 2010 20:20:52 QuoteWijzig

Een 7812 heb ik gebruik om van 24V naar 12V te gaan.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1045
Gepost op zaterdag 30 Januari 2010 20:52:50 QuoteWijzig

Heb je al eens geprobeerd voeding 24 volt, 7812 met 2 ontkoppel condensators van 100 nF en dan 1 ventilator of die gaat.
Die voeding, heb je daar soms een link van?


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
[1] 2 »

Active Topics

» Vraag over waterklep w...
» Touchscreen gezocht vo...
» Water/gas kranen
» Waterklep 12/24V gezocht.
» Stroom protectie
» Testbank
» Schakelklok
» Kattenverjager
» Lamellen elektrisch be...
» auto

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

2004-2014 SchemaTheek
Laadtijd: 0.07555 sec.