LET OP: Deze omschrijving is enkel voor wasmachinemotoren met koolborstels en een tacho voor snelheidsfeedback. De informatie tussen [ en ] is hoe de aansluitingen zitten bij mijn motor, dit kan bij een andere motor anders zijn, daarom telkens de algemene beschrijving volgen.
Ik heb mijn best gedaan onderstaande informatie zo correct mogelijk op te stellen. Echter kan er altijd een foutje zijn ingeslopen en / of net wat anders zijn bij je motor. Daarom deze disclaimer: Al het onderstaand is op eigen risico.
——————————————
Voor hobby projecten waar een motor nodig is waarbij de snelheid geregeld kan worden is het soms handig om een oude wasmachine motor te hergebruiken. Deze hebben echter het probleem dat ze op hol slaan als er gewoon 230V op gezet word. Dit valt op te lossen met een [url=https://s.click.aliexpress.com/e/_9iuNMn]snelheidsregelaar[/url] welke goedkoop op aliexpress te vinden zijn.
Het probleem bij deze is dat de handleiding nogal beknopt (niet bestaand / Chinees) is. Daarom heb ik onderstaande beschrijving gemaakt.
Om te beginnen hebben ze op het etiket de kleuren netjes in het Engels vermeld, maar de bijhorende functie is dan weer in het Chinees. Na wat zoeken kwam ik de volgende omschrijvingen tegen:
1: Green – Motor +
2: Blue – Tacho 1
3: Blue – Tacho 2
4: White – Capacitor 1
5: Red – Motor –
6: Black – Capacitor 2 (deze draad was geel bij de controller die ik had)
Om de motor aan te kunnen sluiten, moeten we eerst op de motor kijken welke draden er naar de tacho gaan [bij mijn motor was dit vrij makkelijk omdat de draden te volgen zijn naar pin 7 en 8]:
Deze kunnen dan aan de 2 blauwe draden worden aangesloten, de polariteit is niet belangrijk.
Vervolgens moet er uitgezocht worden welke klemmen met de koolborstels in verbinding staan. Aan 1 kant van de motor was dit eenvoudig door de draad te volgen, bij de andere kant ging de draad door de motor heen en wist ik niet welke het was. Met een ohm meter was dit snel gevonden met 1 pen op de koolborstel en de andere op de klemmen. Belangrijk is hier om de meter niet in de piepstand te gebruiken. De weerstand van het anker is namelijk ook vrij laag waardoor je naar de andere koolborstel ook een piep krijgt. Altijd even naar de weerstandswaarde kijken dus.
[Op mijn motor zitten de koolborstels op pin 2 en 3, dit onthouden we even voor later.]
Eerst moeten we nu de stator wikkelingen uitzoeken, deze bestaan bij de meeste motoren uit 2 stukken waardoor je tussen 3 pinnen een lage weerstand kan meten. [Bij mijn motor was dit tussen pin 1, 6 en 9. Tussen pin 1&6 was 2 Ohm, tussen pin 1&9 was 1,4 Ohm en ten slotte tussen pin 6&9 0.6 Ohm.] Hieruit kunnen we halen dat de hoogste waarde de buitenste punten van de spoel zijn.
Een vervangend schema voor wat meer inzicht:
Vervolgens kunnen we de motor gaan aansluiten. De groene draad zetten we via de koolborstels op het anker [bij mijn motor is dat dan pin2]. Vervolgens moet de andere koolborstel met een draadbrugje met een van de eindpunten doorverbonden worden. [Bij mijn motor heb ik daarvoor pin 2 met 6 verbonden.] De rode draad komt dan op het andere uiteinde van de stator spoel [bij mijn motor dus pin 1]. De 2 condensator pinnen van de controller zijn bij dit type motoren niet nodig, daarom heb ik deze met wat krimpkous geïsoleerd.
Als de draairichting fout is kunnen de 2 draden naar de koolborstels omgewisseld worden. [In dit geval pin 2 en 3], let hierbij wel op dat de koolborstels bedoeld zijn voor maar in 1 richting hoge snelheid te doen. In de andere richting krijg je dan teveel vonken.
Op de aansluitblok heb ik nog 2 aansluitingen over. Deze zijn vermoedelijk voor een thermische beveiliging, maar omdat ik niet weet of deze geschikt is voor 230V of voor maar een kleine spanning heb ik deze niet gebruikt.