Artikel: Dubbelzijdige printen maken.

Veel mensen hebben blijkbaar schrik om dubbelzijdige printen te maken. Dat is voor niks nodig, het even simpel als enkelzijdige printen te maken. Het kost je alleen een tweede keer een belichtingstijd als je geen dubbelzijdige belichtingsbak hebt.
Het moeilijkste is om de 2 sheets juist boven elkaar te krijgen. Ik gebruik daar een simpele truc voor. Een glazen plaat die ik als tafel gebruik. Je kunt ook je venster gebruiken als het buiten licht is, dit werkt juist hetzelfde. (Of je zet even aan de andere kant een lamp buiten).

Men drukt met je printprogramma zowel de bovenkant als de onderkant af. Hou er rekening mee dat je de bovenkant in spiegel afdrukt zodat de inktkant op je print komt te liggen.

Onder de glazen plaat zet ik een lamp, zo kan men duidelijk zien hoe de 2 sheets ten opzichte van elkaar liggen. De onderste plak ik aan de plaat vast zodat ze blijft liggen als ik met de bovenste schuif.

Nadat de 2 juist boven elkaar zijn uitgelijnd plak ik de bovenste vast alleen waar de kruisjes staan. Dit om later de print er nog te kunnen tussen leggen.

De print wordt groter gezaagd, +/- 0,5 mm aan iedere kant, zo is men zeker dat de schakeling op de print past. Als men scheef heeft gezaagd is dat ook niet erg, men heeft plaats genoeg. Omdat de print nu groter is, kan men de print met plakband vastplakken zodat deze vast ligt. Plak de print niet te ver vast, anders zie je dat op je print. Als je een dubbelzijdige belichtingsbak hebt, hoef je dat niet te doen. De print wordt vastgeplakt zodat men ze kan omdraaien voor een tweede keer te belichten. Men moet dus ook direct aan beide kanten de beschermfolie van de print doen.

De eerste kant belichten.

De tweede kant belichten nadat men de print voorzicht heeft omgedraaid. Bij een dubbelzijdige moet dat niet. Hier belicht men in 1 keer.

Dan de print ontwikkelen.

De print etsen

Na het boren en verzilveren (dit is niet echt nodig) ziet de print er nu zo uit. De gaatjes komen mooi over een.

Nu is de print nog niet juist van formaat. Dit gaan we met dit toestel doen, een bandschuurmachine. Heb je die niet dan zal een vijl het werk moeten doen.

En zo ziet een dubbelzijdige print er uit als hij klaar is. Dit is ongeveer in 40 min gedaan en dus helemaal niet moeilijk. Het solderen zal voor een andere keer zijn. (Dit is een kleine voedingsprint met een 100mA stabilisator. Deze print is juist maar als voorbeeld gemaakt en past perfect op een enkelzijdige print),

 

Ingestuurd door: reddevil

Een reactie achterlaten

Your email address will not be published.