PIC prog ivm kroketkastjes

Alle vragen m.b.t digitale schakelingen m.b.v. losse i.c's en oplossingen m.b.v. PIC processoren.
henk9y6
Berichten: 3
Lid geworden op: za dec 13, 2008 12:00 am

Bericht door henk9y6 »

[quote=Stynus][quote=henk9y6]...beslist niet met een processor... [/quote] [antwoord van Stynus:] Waarom niet? Als je het goed programmeert aan de kant van de spoeltjes kan het perfect.[/quote] Ja je hebt wel gelijk, maar dan moet je wel heel goed weten hoe je het programmeren moet. Roger moet nog helemaal beginnen met leren programmeren, dus die heeft dan nog een heel eind te gaan.
Gebruikersavatar
Stynus
Site Admin
Berichten: 2876
Lid geworden op: vr sep 12, 2008 1:54 pm
Locatie: Overpelt (België)
Contacteer:

Bericht door Stynus »

Ik ga het programma voor Roger schrijven ;).
dj jens
Berichten: 229
Lid geworden op: vr sep 12, 2008 12:00 am

Bericht door dj jens »

[quote=henk9y6] Ja je hebt wel gelijk, maar dan moet je wel heel goed weten hoe je het programmeren moet. Roger moet nog helemaal beginnen met leren programmeren, dus die heeft dan nog een heel eind te gaan. [/quote] de taal is makkelijk de lezen. dus als roger het een keertje doorneemt. ziet hij zo wat je tegen een pic moet zeggen... gr jens
www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: di dec 09, 2008 12:00 am

Bericht door Generaal »

[quote=Stynus](quote) Waarom niet? Als je het goed programmeert aan de kant van de spoeltjes kan het perfect.[/quote] Email met m'n gegevens is vertrokken.
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: di dec 09, 2008 12:00 am

Bericht door Generaal »

Hallo forummakkers, Tja, Dat programmeren lijkt me wel wat, als het in pic basic is, kan ik al 'n eindje volgen, tja, maar ik stel me nu de vraag, de bestaande sturing, past ook 'n routine toe, als je de knoppen normaal bedient, kan je geen 2 tegelijk indrukken...maar m'n kwelling is, waarom het huidige systeem het wel doet als m'n EXACT 2 knoppen tegelijk indrukt?? Dus volgens mij gaat ie overstag..bedoel dat ie de kluts kwijt raakt en de twee dan aanziet als correct...en miss dan voor elk de routine uitvoert en zegt dat voor de een de stelling klopt en tegelijkertijd ook voor de tweede... Mijn idee ging uit naar 'n schakeling die ik er bij kon hangen..zodat ik enkel bij de bediening van die knoppen kan ingrijpen..en dan na 'n correcte controle het deurtje vrij geef..en bij 'n foutieve (2 knoppen GELIJKTIJD), de zaak van de spanning haal of de munter kan sturen dat ie het geld door laat vallen...Hetgeen ik nu op die printplaten aantref, zijn IC'S, zoals vermeld in vorige berichtgeving, waar volgens mij niets aan te veranderen valt. Wat betreft de uitgangsspanning op de poorten, kan er wel 'n relais tussen die 'n draad ff doorknipt.. Maar zoals het syteem nu werkt, worden de knoppen en lampjes na x seconden ook vrijgegeven, zelfs zonder muntinworp.. En na het openen van het deurtje, dient dit opnieuw gesloten te worden..Misschien dat deze routine als werkende kan blijven dan hoeven we enkel maar te de spanning die gegeven wordt bij het indrukken van de knop of knoppen (gelijktijdig) op te vangen en vandaaruit dat we al verlost zijn van 'n timer enz.. Verder zal er wel 'n gestabiliseerde voeding van 5V aan te pas komen.. Uiteraard is elk voorstel te wikken en te wegen ?...en zekers waardeer ik jullie denkwerk en Stynus mag gerust es zoeken naar 'n oplossing via 'n PIC en zal de schets es bestuderen... Ow ja, ik ben wel 'n doorbijter en m'n tanden zitten al te diep in het PIC verhaal om het overboord te gooien, mocht het niet voor deze toepassing ideaal wezen ?! MVG, Roger
Gebruikersavatar
Stynus
Site Admin
Berichten: 2876
Lid geworden op: vr sep 12, 2008 1:54 pm
Locatie: Overpelt (België)
Contacteer:

Bericht door Stynus »

[quote=Generaal]Tja, Dat programmeren lijkt me wel wat, als het in pic basic is, kan ik al 'n eindje volgen, tja, maar ik stel me nu de vraag, de bestaande sturing, past ook 'n routine toe, als je de knoppen normaal bedient, kan je geen 2 tegelijk indrukken...maar m'n kwelling is, waarom het huidige systeem het wel doet als m'n EXACT 2 knoppen tegelijk indrukt?? Dus volgens mij gaat ie overstag..bedoel dat ie de kluts kwijt raakt en de twee dan aanziet als correct...en miss dan voor elk de routine uitvoert en zegt dat voor de een de stelling klopt en tegelijkertijd ook voor de tweede... [/quote] Ik vermoed dat op dit moment een ?quiz? schakeling erin zit dan. Maar die is niet snel genoeg. Bij een microcontroller kan je gewoon de ingangen een voor 1 inlezen en dan alleen de eerste doorvoeren. (Of eventueel die puls voor een reset eruit gooien als er 2 komen). [quote=Generaal]Mijn idee ging uit naar 'n schakeling die ik er bij kon hangen..zodat ik enkel bij de bediening van die knoppen kan ingrijpen..en dan na 'n correcte controle het deurtje vrij geef..en bij 'n foutieve (2 knoppen GELIJKTIJD), de zaak van de spanning haal of de munter kan sturen dat ie het geld door laat vallen...Hetgeen ik nu op die printplaten aantref, zijn IC'S, zoals vermeld in vorige berichtgeving, waar volgens mij niets aan te veranderen valt. [/quote] Mijn schema komt tussen jouw printen en de spoelen. [quote=Generaal]Wat betreft de uitgangsspanning op de poorten, kan er wel 'n relais tussen die 'n draad ff doorknipt. Maar zoals het syteem nu werkt, worden de knoppen en lampjes na x seconden ook vrijgegeven, zelfs zonder muntinworp.. En na het openen van het deurtje, dient dit opnieuw gesloten te worden. [/quote] Voor dat sluiten worden daar de spoelen voor omgepoold? Want dan moet ik mijn schema veranderen. (Of werkt het toch zoals ik dacht met een veer en moet er spanning op zolang het open moet blijven?)
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: di dec 09, 2008 12:00 am

Bericht door Generaal »

Beste Stynus, Het zijn spoelen met 'n veer, hetgeen we 'n feit is als ze op 'n knopje drukken en ze drukken het deurtje naar binnen dan hangt de zaak vast en komt het deurtje niet meer vrij. Ik heb je schema even afgedrukt, Ik kan delen in grote lijnen volgen, maar heb te weinig elektronica gevreten om alles zomaar te snappen. Maar jij hebt alvast 'n betere kijk op, ook heb je gekozen voor 'n PIC 16F876SP ipv de hier eerder besproken PIC 16F877A. Als ik het geheel 'n beetje begrijp, wil je de schakeling er tussen hangen, nu nog 'n kwestie van te zien hoe dit te fixen valt..flatbedkabels, en misschien deze integreren op de bestaande printjes? Maar mocht het voor jou belangrijk zijn, wil ik je es komen ophalen en uiteraard ook terug brengen ?. MVG, Roger
Gebruikersavatar
Stynus
Site Admin
Berichten: 2876
Lid geworden op: vr sep 12, 2008 1:54 pm
Locatie: Overpelt (België)
Contacteer:

Bericht door Stynus »

[quote=Generaal]Maar jij hebt alvast 'n betere kijk op, ook heb je gekozen voor 'n PIC 16F876SP ipv de hier eerder besproken PIC 16F877A. [/quote] klopt Een 877 is hier een beetje overkill :p. Maar als je die al hebt liggen dan kan je die ook gebruiken. Dan schrijf ik de code daarvoor. [quote=Generaal]Als ik het geheel 'n beetje begrijp, wil je de schakeling er tussen hangen, nu nog 'n kwestie van te zien hoe dit te fixen valt..flatbedkabels, en misschien deze integreren op de bestaande printjes?[/quote] De spoeltjes hangen als ik het goed zie met een 2 polige connector aan de printjes en niet via een bandkabel. Op die 2 polige connectoren komt deze schakeling dan en op de uitgang die spoeltjes.
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: di dec 09, 2008 12:00 am

Bericht door Generaal »

Klopt, er zitten 2 polige stekkertjes, (groene en gele kabeltje), op de printplaatjes die naar de spoel gaat. Verder kan het uitgewerkt worden zoals jij het verkiest, ik heb wel de PIC 16F877 besteld, ivm andere voorbeelden in 'n boek.
reddevil
Berichten: 1287
Lid geworden op: di sep 30, 2008 12:00 am

Bericht door reddevil »

@ stynus :Kun je er ook niet inzetten als er meer dan 1 knop ingedrukt wordt, dat er geen deurtje open gaat, maar wel het geld ontvangen wordt. Kwestie van het verlies van vroeger te recupereren.
Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Plaats reactie