Pagina 1 van 1

Hoe +- 150 leds aansturen ?

Geplaatst: 19 november 2008, 13:57
door Zatar
Een goeiedag beste schematheekers!

Ik had laatst nog eens teruggekeken naar een projectje van RedDevil (noemt zo op elektronicaforum, dacht hier ook...).

Afbeelding

Ik zou nu ongeveer net hetzelfde willen doen maar dan met "Maria" ipv "Jessica". De doelstelling is voor mij:
[list]
[*]wat bijleren over de wijzen van leds aansturen
[*]een heel lief kindje een lach tot achter haar oren op d'r gezicht toveren
[*]energiebewust werken
[/list]
Ik weet niet of het haalbaar is maar ik zou met 4 AAA cellen en een zonnepaneeltje uit Niels' samenkopen actie de boel willen voeden.
Werking:
[list][*]het wordt donker -> leds gaan oplichten
[*]na een uur of wat gaan ze uit
[*]overdag een beetje de batterijen opladen (als ze een week of 2 meegaan en dan de lader in moeten is het al goed denk ik)
[/list]
Nu is men vraag: Hoe kan ik die leds aansturen? Ik maak gebruik van zo'n 150 low-cost leds (20mcd // 1,70 - 1,90V // 20mA -> die geven niet t? veel licht :)). Ik had zo al eens gekeken maar weet niet direct een heel goeie methode om ze aan te sturen zonder meteen de batterijen leeg te trekken.
Of zou ik beter de ietwat straffere leds nemen en multiplexen (dan zijn ze toch ook gedimd?!)? -> heb ik wel nog nooit gedaan maar is anders ook meteen goed om leren :)

Alvast erg bedankt!

Geplaatst: 19 november 2008, 15:04
door dj jens
zou je niet wat fellere leds kiezen? ik heb met low cost leds een naambordje gemaakt. maar vind het niet echt mooi geworden met die leds :P

Geplaatst: 19 november 2008, 17:34
door vdbeke
Wil je dat er bepaalde delen van de leds gaan knipperen als de rest nog brand? Dan zou het de beste oplossing zijn om er een ?C bij te nemen, maar ik weet niet wat jouw ervaringen zijn met een ?C en als je al over een programmer beschikt ed. Je zou er zoiets mee kunnen maken dan. Of is het alleen de bedoeling om een energiezuinig oplossing te bedenken om je batterij te besparen.

Geplaatst: 19 november 2008, 18:05
door Stynus
Ik zou felle leds nemen en er dan maar een kleine stroom doorsturen. Dan heb je even fel als van die gewone leds en verbruikt het veel minder.

Geplaatst: 19 november 2008, 20:58
door CowBeast
Het is inderdaad wel beter haalbaar zijn met je batterij als je felle leds neemt en daar een 10 mA door stuurt. Maar hoe je de leds best schakelt is een andere zaak, je hebt geen hoge spanning, dus veel kan je er niet in serie zetten. Dus het kan wel nog lastig worden met de voorschakelweerstanden.

Geplaatst: 20 november 2008, 17:33
door Zatar
Zeg stynus ik dacht daar eigelijk ook aan... die low-cost heb ik gewoon met massa's liggen. Maar van die felle is eigelijk ook goed. Multiplexen voor kleinere stroom is best zeker ?

Geplaatst: 20 november 2008, 18:46
door Stynus
Multiplexen is niet echt aan te raden. Dan ga je hoge piekstromen moeten sturen voor wat licht uit je leds te krijgen. Beter gewoon de klassieke manier aansluiten maar de weerstanden berekenen voor een kleinere stroom.