PIC prog ivm kroketkastjes

Alle vragen m.b.t digitale schakelingen m.b.v. losse i.c's en oplossingen m.b.v. PIC processoren.
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: 09 december 2008, 00:00

PIC prog ivm kroketkastjes

Bericht door Generaal »

Beste Forumlezer, Ik heb je internetsite per toeval gevonden, bij het zoeken naar PIC toestanden. Wel ik heb ?n niet al te grote kennis van elektronica, maar wil ?n prob dat ik al even heb, uit de wereld zien te krijgen. M?n probleem is nl. het volgende: Ik run ?n automatenshop en heb hier ?n drietal kroketkasten, waar warme snacks kunnen gekocht worden. Wel deze zijn gekocht via m?n vriend, die in automaten handelt en hij heeft deze betrokken via ?n leverancier in NL, deze leverancier heeft ze betrokken via ?n NL importeur vanuit Taiwan of Hongkong. Daar zijn die dingen gemaakt en helaas zijn die op de fles gegaan....niemand zou ?n elektronisch schema bezitten van die kasten en blijkbaar kan niemand me helpen om het gekend probleem op te lossen. Even toelichten ivm de werking van die kroketkastjes: Er zitten per kastje: 8 keuzevakken die worden met ?n drukschakelaar, oplichtend, bedient door de klant, deze bedienen ?n contact dat het deurtje vrijgeeft, indien het juiste bedrag is ingeworpen. Verder zitten er warmhoudplaten in die ?n temperatuur hebben van ?n +/- 80?C, buiten op kastjes, dus de zijde die de consument ziet, zit er ?n digitaal display die het muntbedrag aangeeft en de drukknoppen per keuzevak. Aan de achterzijde, waar ik de snacks bijvul, zit er ?n counter, die telt hoe dikwijls er ?n deurtje is opengegaan, deze blijf ongeacht stroomuitval het aantal behouden...verder ?n temperatuur controle knop, waarbij ik met ?n drukschakelaar kan kiezen welke van die 8 warmhoudplaten ik de temperatuur wil zien...verder ?n resetknop, waarvan ik de werking niet van weet, ?n sleutelcontact waar ik de kastjes mee kan open zetten, dus vrij gebruik..(alle deurtjes kan ik dan openen zonder muntinworp). Verder draait er ?n pc ventilator boven in de kast om de zaak af te koelen...(het elektronisch gedeelte.) Intern zit er ?n simpele munter in, dus geen wisselgeld teruggave. Per deurtje: ?n schakeling zoals de foto?s, ?n interne schakelaar die het deurtje vrijgeeft. Op deze printplaatjes zitten de volgende IC1: HEF 4093 BP, dus ?n Opamp, trigger, volgens de opgezochte gegevens. Boven in de kast zit ?n printplaat, zoals foto's bijgevoegd, beide IC?s zijn HEF 401406 BP. Nu het probleem....Grrrrr.: Wel in normaal gebruik: de klant werpt het juiste bedrag aan muntjes in en maakt ?n keuze: hij drukt op 1 van de 8 schakelaars om het deurtje te openen, wel als hij dit doet of als hij zonder munten in te werpen op de knoppen drukt, kan hij er maar 1 tegelijk aan ?t branden krijgen....dus logisch....ook bij het inwerpen van het juiste bedrag, kan hij dit doen. Welnu de slimme gasten hebben ontdekt dat als ze: 2 of zelfs 3 knoppen GELIJKTIJDIG, maar dan ook exact gelijktijdig indrukken ze 2 of 3 deurtjes open krijgen....tof ?.....heel tof!! En geloof me dat het sneller de ronde doet dan hun examenvragen!! Wel ik ben gaan zoeken en heb het ultieme gevonden...als je nu bv 2? inwerpt voor ?n snack van 2.5? en je oefent dat je bv 3 knoppen tegelijk ingedrukt hebt....gooi je even de halve euro erbij in en de deurtjes komen open!!! Dus kan je begrijpen hoe ik me voel ?!! (De prijzen zijn per kastje vast ingesteld dmv dipswitchschakelaars op de munter). Wel ik Ik heb me rot getelefoneerd naar die leveranciers, maar helaas zonder enig gevolg tot oplossen, het enige wat ze voorstelden was drukschakelaars te plaatsen zonder verlichting....zodat ze niet meer konden zien of er nu wel of niet meerdere selecties zouden gemaakt zijn....maar die gasten hebben nu eenmaal die lampjes niet nodig om hun fingerspitze gevoel over te brengen. Nu heb ik al es ?n schemaatje uitgewerkt met ?n Opamp, maar daar raak je niet verder mee dan drie stellingen....te controleren, dus geen 8 stuks. Nu kan je natuurlijk ook met ?n olifant op ?n mug gaan schieten....en ?n PLC gaan toepassen.... Maar ik voel meer voor het stoeien met ?n PIC, ik heb enkele test, progr bordjes gekocht, wat PIC?s enz....maar ik zit vast....ik wil nl de PIC2s starterkit gebruiken van Microchip, daar deze via ?n USB poort aan te sturen valt.....Ook bezit ik ?n K8048 vellemankit, maar deze dient serieel aangestuurd te worden met nog ?n losse voeding...en zoals nu bijna alle pc?s zijn uitgerust...ZONDER seriele poortaansluiting....wil ik me niet gaan bezigen met deze kit... Wel ik dacht aan ?n PIC 16F628 -04/P 8bits, PIC 16F690 of ?n PIC 16F877, de keuze heb ik genomen ivm ?n boek, PIC controllers, 50 projecten voor beginners en experts van Bert van Dam. Maar ze gebruiken er enkel ?n seriele in program aansluiting.... Verder lijkt me PIC BASIC wel het interessantse om mee te starten.....of JAL.. Ik zit met enkele vragen, begrijp dat je het een en ander zal moeten aansturen....maar die beginnende instellingen zijn in het boek opgenomen als ?n library zoals genoemd: 16f877_bert. Waar ik natuurlijk bij ?n ander project dat ik zelf wil zien aan de praat te krijgen, geen snars overzicht mee heb. Nu heb ik al even wat op internet doorgezocht, maar ik zie de bomen in het bos niet meer..zoveel prog talen, zoveel verschillende assemblers, zoveel verschillende compilers....en dan de een zal niet werken op je PIC2 starterskit.....enz....enz.... Mij houd het bezig..dat er bij GELIJKTIJDIG indrukken er 'n storing of 'n feit optreedt dat de IC'S niet kunnen detecteren of verkeerd interpreteren. Ik dacht tevens bij misbruik, dus het gelijktijdig indrukken van de knoppen, via 'n schakelaar VR05R051'A, de spanning even van de kast te halen, waardoor ze hun geldinworp mogen vergeten, 'n mens moet af en toe es wat terughalen van die gabbers!! Wel ik weet niet of jullie er je brains er es kunnen op loslaten? En me kan inleiden in de wereld van het PIC gebeuren, de interesse is er alvast! MVG, Roger
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: 09 december 2008, 00:00

Bericht door Generaal »

Even de prentjes:
AfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Gebruikersavatar
Stynus
Site Admin
Berichten: 2884
Lid geworden op: 12 september 2008, 13:54
Locatie: Overpelt (België)
Contacteer:

Bericht door Stynus »

Hoe wordt ervoor gezorgd dat een deurtje open kan? Is dat met een spoel of met een motor?
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: 09 december 2008, 00:00

Bericht door Generaal »

De deurtjes worden bedient met 'n spoel..deze heb ik omcirkeld op de foto.
Afbeelding
dj jens
Berichten: 229
Lid geworden op: 12 september 2008, 00:00

Bericht door dj jens »

ik denk dat het het makkelijkste is om een PIC 16F877A ter nemen. die heeft voldoende in's en outs voor je drukknoppen en spoelen... gr Jens
www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Gebruikersavatar
Stynus
Site Admin
Berichten: 2884
Lid geworden op: 12 september 2008, 13:54
Locatie: Overpelt (België)
Contacteer:

Bericht door Stynus »

Ok, dan zal ik als ik tijd heb wat voor je ontwerpen met een PIC16F677A
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: 09 december 2008, 00:00

Bericht door Generaal »

Geweldig om te vernemen...ik zal me ook es verdiepen in de specifecaties van diene PIC. Verder heb ik opgemerkt dat alle kleine printplaten via 'n flatkabel zijn doorgelust met elkaar en als laaste wordt ie aangesloten met 'n flatkabel op de grote printplaat. Hetgeen ik me al gerealiseerd heb, is dat er bij stroomuitval, de zaak bij het opnieuw opstarten, de PIC meteen weer tot je juiste actie zal komen....en dat er bij misbruik door de gebruiker, dus 2 knoppen indrukken, de zaak even zonder spanning komt te staan, wat de munter reset....maar of dit via 'n PIC aan te sturen valt via 'n schakelaar of relais....die 220V kan onderbreken en weer kan inschakelen is nog maar even de vraag. Bedankt voor jullie visie! MVG, Roger
Gebruikersavatar
Stynus
Site Admin
Berichten: 2884
Lid geworden op: 12 september 2008, 13:54
Locatie: Overpelt (België)
Contacteer:

Bericht door Stynus »

Ik ben nog vergeten te vragen op welke spannningen die spoelen werken? Verder zou ik het gewoon maken dat er maar 1 klepje open kan. Als er geen open kunnen dan worden de mensen agressief en gaan ze er op kloppen totdat er 1 opengaat. (Zelfde als met een blikjes automaat als het blikje blijft steken).
dj jens
Berichten: 229
Lid geworden op: 12 september 2008, 00:00

Bericht door dj jens »

of een klein schakerlaartje onder de toonbank dat als je ziet dat diegene er is die heel vak dat probeerde. even zijn schuld terug kan betalen:P
www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Generaal
Berichten: 46
Lid geworden op: 09 december 2008, 00:00

Bericht door Generaal »

De voltage gemeten aan de spoel: 1.5V. Tja 'n schakelaar onder de toonbank, ik heb nu 'n afstandsbediening op de 220V stroomvoorziening maar het prob is dat ik via camerabewaking de persoon z'n rug zie als ie voor de kastjes staat en ze maken niet allemaal 'n spagaat om het zicht op het knopgebruik vrij te geven en meestal loop je niet de hele tijd met je duim op de afstandsbediening...en niet te vergeten, het systeem is ontworpen om zonder toog te werken, soms slaap ik ook nog es...en die de zaak komen plunderen, zijn natuurlijk net dan aanwezig.. Verder was het mijn bedoeling om bij misbruik, dus 2 knopjes of meer, de zaak van de spanning te halen voor enkele seconden en dan de spanning erweer op...zodat de munten netjes in het vergaarbakje vallen en de gokronde weer opnieuw kan plaatsvinden..zouden ze het afleren, denk je?? Nu is het schakelen van 'n 220V gebeuren geen eenvoudige klus denk ik...misschien met 'n solid state relais met lage stuurspanning? MVG, Roger
Plaats reactie