Het grote Domotica en huis automatiserings topic

Alles wat nog wel met elektronca te maken heeft maar niet in de andere categori?n past kan je hier posten.
dj jens
Berichten: 229
Lid geworden op: 12 september 2008, 00:00

Het grote Domotica en huis automatiserings topic

Bericht door dj jens »

[center]Het grote Domotica en huis automatiserings topic

Ik dit topic gaan we proberen een systeem te ontwikkelen dat universeel is voor diverse elektronica hobbyisten om uit te breiden etc. het moet dus open source zijn.
De idee?n:
-Werking met een PIC microprocessor
-1 hoofd moederboard
-diverse sub-printplaten die diverse dingen in werking kunnen stellen.
-uitbreiding naar computer via RS232 of USB.
-Moet kunnen werken via Xbee/Zigbee
Mijn idee:
Ik zat te denken om een hoofd printplaat te bouwen die diverse insteek kaarten kan hebben. hiervoor had ik in gedachte 2 headers te reserveren voor een input. (bijv. een RS232 kaart om via de pc het te doen en een 433Mhz kaart.)
verdere een stuk of 5 outputs voor kaarten. die kaarten worden dan los ontwikkelt en zo kunnen we het systeem goedkoop en multifunctioneel houden.

Code: Selecteer alles

[b]blok schema's[/b]
hier een klein schetsje:
[URL=http://www.schematheek.net/index.php?p=upload/weergeven&id=188][img]http://upload.schematheek.net/thumbs/188.jpg[/img][/url][URL=http://www.schematheek.net/index.php?p=upload/weergeven&id=190][img]http://upload.schematheek.net/thumbs/190.jpg[/img][/url][URL=http://www.schematheek.net/index.php?p=upload/weergeven&id=193][img]http://upload.schematheek.net/thumbs/193.jpg[/img][/url][URL=http://www.schematheek.net/index.php?p=upload/weergeven&id=196][img]http://upload.schematheek.net/thumbs/196.jpg[/img][/url][URL=http://www.schematheek.net/index.php?p=upload/weergeven&id=195][img]http://upload.schematheek.net/thumbs/195.jpg[/img][/url][URL=http://www.schematheek.net/index.php?p=upload/weergeven&id=194][img]http://upload.schematheek.net/thumbs/194.jpg[/img][/url]
onderdelen schema's
geen informatie
Voorbeelden van Domotica systemen:
Reddevil:
informatie komt morgen

velleman:
informatie komt morgen
Fotos van onze systemen:
stynus:
Afbeelding
dit topic word geupdate wanneer er nog leuke schema;s en of informatie er is. plaats het dus hier en de crew gaat het proberen te bundelen in 1 topic voor jullie.

gr
Jens^^
www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Gebruikersavatar
Stynus
Site Admin
Berichten: 2886
Lid geworden op: 12 september 2008, 13:54
Locatie: Overpelt (België)
Contacteer:

Bericht door Stynus »

Ik zou niet met RS232 maar met RS485 werken. Dan kunnen er meer dan 2 modules op je bus en is het minder gevoelig voor storing.

Je kan dan max485 ic's gebruiken als converter.
http://samenkopen.net/action_product/370745/807701

Er staat zoiets op mijn todo list. Ik heb de max485 ic's al liggen maar nog geen tijd :p.

Verder zou ik niet met een hoofdbord werken.Als dat uitvalt dan is heel je systeem plat. Ik zou eerder zoals bij dmx werken.
En dan op elke schakelaar microcontroller een paar pinnetjes voorzien voor een adres in te programeren dat hij moet uitzenden.
Dan de relais en dimmers enzo daarnaar laten luisteren (ook via zoiets programeren.
19roland70
Berichten: 121
Lid geworden op: 30 september 2008, 00:00

Bericht door 19roland70 »

Met aparte module's met ieder een pic lijkt mij het beste , maar om verschillende scene's zoals automatisch verlichting aan op tijd of temperatuur denk ik dat er toch ook een soort hoofdprint moet zijn met bv een touchscreen of lcd om dit te programmeren en om de status van verschillende uitgangen uit te lezen zoiets als dit wat ik ooit gemaakt heb
http://www.schematheek.net/index.php?p= ... ven&id=107
en als het goed is krijg ik over een paar dagen een grafisch touchscreen van Niels .
dj jens
Berichten: 229
Lid geworden op: 12 september 2008, 00:00

Bericht door dj jens »

ja. dat komt direct op de hoofd board. heb daar verder geen ervarin mee. (graphic displays) dus moet is met 1tje gaan kijken hoe je zoiets werkend krijgt. gr Jens
www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Gebruikersavatar
Stynus
Site Admin
Berichten: 2886
Lid geworden op: 12 september 2008, 13:54
Locatie: Overpelt (België)
Contacteer:

Bericht door Stynus »

Ik ben bezig met een grafisch touch lcd werkend te krijgen. http://www.elektronicastynus.be/Projecten/Lichteffecten/Moodlight/Master/index.php Dat zou eventueel ook wel overgezet kunnen worden naar zoiets. Ik denk dat het een goed startpunt is om eib ongeveer na te maken qua werking. http://www.knx.org/ Maar dan met eigen code's enzo. (Ik ben niet echt een fan van de manier van alles op te lossen bij hun). Maar alles via de bus programeren zou wel makkelijk zijn. Knopje drukken bij de busdeelnemer waar je wil programeren en die luisterd naar wat erin moet. (Knopje drukken is alleen eerste keer. Dan kent hij zijn groepsadres en de volgende keer kan je de applicatie data daarnaartoe sturen.)
leip11
Berichten: 191
Lid geworden op: 11 december 2008, 00:00

Bericht door leip11 »

mischien is het makkelijk om via ethernet te werken. meestal ligt dit toch al voor een gedeelte in huis. de modules worden vanuit een punt geprogrameerd via een server achtig werksysteem. denk dat zoiets meer aankan dan via rs485. ik wil hier graag bij helpen, maar eerst wil ik mijn programmeerkunsten opkriken. ik maak hier een apart topic voor aan.
Zatar
Berichten: 256
Lid geworden op: 12 september 2008, 00:00

Bericht door Zatar »

Zou't niet beter zijn om 2 straffe pic's te nemen die beiden hetzelfde doen en een "master" functie op zich nemen, waarbij de ene de werking van de andere controleert en zo nodig overneemt (+meld dat de andere niet werkt). Vergeef me trouwens als dat DMX zou zijn, had het principe ergens vaag uit een of ander pc vak onthouden :) Verder lijkt het idee van stynus ook wel erg handig, dat met adres. Je zou zo ieder bordje als't ware een "mac-adres" kunnen geven zodat bij uitbreiding van het geheel maar'n kleine aanpassing nodig is. Jongens dit topic volg ik op de voet (en werk ik actief aan mee) want ik wil dit namelijk in men eigen huis doen later (binnen een 2-3 jaar ofzo). Oh en gauw nog'n ideetje: via een draagbaar touchscreen met 433Mhz zender je tv bedienen en dan module hebben die je commando via infrarood op de tv gericht verzend. Dan moet je er niet naar mikken :D
Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Pyro-Brad
Berichten: 251
Lid geworden op: 06 oktober 2008, 00:00

Bericht door Pyro-Brad »

Ik werk hier ook aan mee :) ( ben helaas niet zo goed als jullie maar ik wil mij er wel voor inzetten, en roeien met de riemen die ik heb.) Want ik moet hier even goed voor gaan zitten om het allemaal te snappen waar jullie over praten.:$ Volgens mij gaat het over de beste manier van communiceren doormiddel van pic's met bedienings paneel etc.. :$ ja sorry ik heb het ne ff door gelezen en ga er thuis nog een keer voor zitten:P Sommige begrippen ken ik gewoon nog niet :( IK zal voor maandag eens een simpel schema maken zoals ik denk dat het mooiste 'domotica' systeem uit moet zien (h) :P Dit is geen bedradingschema etc.. maar gewoon een schema waar aangegeven wordt hoe ik denk dat het bedingings paneel etc er uit moet zien. Om jullie zo ook weer op idee?n te brengen ;) mvg Pyro-Brad
nu nog het nubke van schematheek :p
leip11
Berichten: 191
Lid geworden op: 11 december 2008, 00:00

Bericht door leip11 »

ik zat te denken om de instelling via een server te doen. en dan per module een touchscreen om daar de dingen aan te vinken die je wil. dus hij stuur het comando naar de server die het verder verwerkt. de server zou mischien een pic kunnen zijn die comuniceert met de pc via usb zodat je alleen maar je laptop eraan hoeft te hangen en met een progje update. of via het netwerk dat hij dus gewoon beschikbaar is. lijkt me nog makkelijker om je instelling te veranderen. timo
dj jens
Berichten: 229
Lid geworden op: 12 september 2008, 00:00

Bericht door dj jens »

maar dan krijg je last van heel veel toutch screens als ik het goed begrijp :P kost een 20 euro in china ex verzenden dus dat tikt danb aardig aan wanneer je de domotica uitbreid tot heel je huis. dan komt er nog iets. je wilt natuurlijk niet hele kabelbomen gaan maken onder je vloer voor elk lampje dat je maakt. vooral in de nieuwbouw (waar ik dus woon) mag je niet in vloeren boren anders vervalt je garantie. ik denk dat we dus via een 433mhz moeten gaan zenden en dan verschillende adressen maken. (in te stellen met een dip switch op de ontvanger welk kanaal hij moet ontvangen) wat me wel leuk leek was zo een groot toutch screen in een kastje bouwen dat je gewoon wireless overal kan meenemen. misschien een wat kleinere. maar dat zien we dan wel. gr Jens
www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Plaats reactie