SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 3
3 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > Stroomsensor
calichio
Lid
Berichten: 351
Gepost op dinsdag 22 November 2016 16:53:29 QuoteWijzig

Ik wil een stroomsensor maken om te detecteren wanneer de warmwater boiler echt stroom verbruikt.
Nu is de timer zo ingesteld dat de boiler vijf uur spanning krijgt, maar dat al na drie uren de thermostaat afslaat omdat de gewenste temperatuur bereikt is, en die tijd wil ik detecteren.
Ik dacht van daar dit schema voor te gebruiken:



De CA3140 wil ik vervangen door een LM741 (omdat ik die nog heb liggen) en met een 5V voeding ipv 12V.
Ik weet wel wat af van de werking van een opamp, maar ben er nog niet echt me bezig geweest en daarom deze 2 vragen.

- Kan ik OUT1 gebruiken om een microcontroler te triggeren.
- Kan P1 dienen om als er toch een kleine stroom loopt nadat de thermostaat AF is geslagen... om die weg te werken?


 
[Bericht gewijzigd door calichio op Dinsdag 22 November 2016 16:55:00]
Stynus
Admin
Berichten: 2685
Gepost op dinsdag 22 November 2016 22:02:54 QuoteWijzig

De ingangsweerstand van de CA3140 is veel hoger dan die van de LM741, maar ik denk wel dat het zal werken met de LM741


Quote
- Kan ik OUT1 gebruiken om een microcontroler te triggeren.


Ja



Quote
- Kan P1 dienen om als er toch een kleine stroom loopt nadat de thermostaat AF is geslagen... om die weg te werken?


P1 is om de offset van de opamp bij te regelen, daar kan je idd wel een beetje mee spelen om andere dingen te compenseren.



Quote
De CA3140 wil ik vervangen door een LM741 (omdat ik die nog heb liggen) en met een 5V voeding ipv 12V.


De LM741 heeft min 10V nodig om te werken. De CA3140 kan vanaf 4V.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 351
Gepost op dinsdag 22 November 2016 22:17:39 QuoteWijzig

Ok, bedankt Stynus.

calichio
Lid
Berichten: 351
Gepost op maandag 20 Februari 2017 22:38:28 QuoteWijzig

Uiteindelijk heb ik dit schema gebruikt voor de stroomsensor.


Door de spoel L1 is een draad gewikkeld met een spanning van 230V met als verbruiker lampje van 60W.
De 5V voedings spanning heb ik afgetakt van ander printje net daarnaast.
Nu heb ik ondervonden dat bij het aan/uit schakelen van dat lampje er een storing op die 5V zit (spanningspieken?).
Als de lamp brand heb ik ong. 300mA op de +ingang van de opamp, maar als ik er een multimeter aan hang merk ik dat bij het aan/uit van de lamp er een piek is van meer dan 1 volt.
Op de print waar ik de spanning van aftak staat een 16F648 die een relais aanstuurt, en die relais word soms aangetrokken wanneer dat eigelijk helemaal niet kan.
Iemand een idee wat ik aan het schema kan veranderen?

Stynus
Admin
Berichten: 2685
Gepost op dinsdag 21 Februari 2017 20:24:11 QuoteWijzig

Hoe heb je de 300mA op de + ingang van de opamp gemeten? Lijkt me raar.

Als er teveel overdacht is dan ga je via D4 de 5V optillen. Dat kan rare dingen geven (tem kapotte componenten)


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 351
Gepost op dinsdag 21 Februari 2017 21:26:01 QuoteWijzig

tja, die 300mA moet natuurlijk 300mV zijn
Ik heb nu eens geprobeerd om er een sperdiode voor te zetten, maar dat help ook niet veel.


De ref. spanning op de -ingang staat ingesteld op 150mV, maar bij het inschakelen van de lamp gaat de uitgang van de opamp heel even hoog, die 300mV word dan heel even 1V.
Ik ga dit gebruiken als alarm. Rond mijn huis heb ik 3 bewegingsmelders hangen die verlichting laat branden, en die stroom wil ik detecteren.
Ik wil dit integreren in mijn bus-systeem dat nu toch al wat jaren zonder problemen werkt en daar wil ik geen storingen op veroorzaken.
 
[Bericht gewijzigd door calichio op Dinsdag 21 Februari 2017 22:13:52]

Stynus
Admin
Berichten: 2685
Gepost op woensdag 22 Februari 2017 17:52:10 QuoteWijzig

Die diode gaat idd niet werken, de 2 werken elkaar tegen.
Maar met 300mV gaat dit het probleem niet zijn.

Heb je een scope? Je kan eens meten dan of de voeding een puls heeft.

Probeer anders ook eens de spoel om te draaien of dit effect heeft.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 351
Gepost op woensdag 22 Februari 2017 21:49:16 QuoteWijzig

Nee, ik heb geen scoop.
Maar ik heb een tijdje geleden een multimeter fluke-175 gekocht met een min/max fuctie, en die registreert een verschil van 5mV.
Ik ga gewoon de sensor eens bij op de bus hangen, als er dan storingen zijn zal ik het wel merken.
Ik kan ook nog 12V van de bus nemen en dan het printje een eigen voeding van 5V geven.
Alvast bedankt!

calichio
Lid
Berichten: 351
Gepost op woensdag 15 Maart 2017 20:33:30 QuoteWijzig

Mijn winter-project is eindelijk af.
Alles ingebouwd in een afgedankte decoder.









Active Topics

» Audi
» De tuin.
» Makita BMR102
» Programmeren van twee ...
» 16F628A vervangen door...
» software zekeringskast
» Klok thermostaat
» Show je mini projecten
» Subaru Outback 2016
» aansluiten ir reflecto...

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2017 SchemaTheek
Laadtijd: 0.0615 sec.