SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 9
9 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > Rotary encoder in plaats van druktoetsen
CARDAN
Lid
Berichten: 215
Gepost op zondag 19 Juli 2009 13:50:56 QuoteWijzig

Hoi iedereen ik heb hier een rotary knop of 10 liggen en zou die willen in een bestaand project willen toevoegen in plaats van 2 drukknoppen te moeten gebruiken de encoders hebben trouwens ook een druk of pulsfunctie als je ze induwd weet iemand meer hoe ik een bestaande file zou kunnen aanpassen voor die encoders ik dacht dat ze met pwm werken ??? niet
grtzzz Alain
Stynus
Admin
Berichten: 2850
Gepost op zondag 19 Juli 2009 15:35:18 QuoteWijzig

Ik heb je titel even aangepast.

Een rotary encoder geeft 2 signalen af die 90? in fase verschoven zijn tegenover elkaar. Elke puls geeft een hoekverdraaiing weer. Als eerst A hoog wordt en dan B is het rechtsom. Wordt eerst B hoog en dan A dan is het linksom. (dit ter voorbeeld, kan ook andersom zijn natuurlijk)

Voor meer info zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rotary_encoder />
PS: Je had je titel volledig in hoofdletters staan. Ik heb deze terug in kleine letters gezet. Gelieve hier de volgende keer even op te letten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
CARDAN
Lid
Berichten: 215
Gepost op zondag 19 Juli 2009 16:08:56 QuoteWijzig

ok stynus eventjes kijken hoe het juist werkt en hoe ik dit in een 628 kan defineren zal moeten een stukje schrijven waar op het moment de rotary verdraaid word het progr gestopt word en eerst naar de up en down instructies zal gaan dank je voor de uitleg en link.... grtzz Alain

19roland70
Lid
Berichten: 121
Gepost op zondag 19 Juli 2009 17:53:00 QuoteWijzig

moet dit in picbasic zijn

Code

'****************************************************************
'*  Name    : rotary encoder.BAS                                *
'*  Author  : R Hendriks                                        *
'*  Notice  : Copyright (c) 2008 www.rhendriks.nl               *
'*          : All Rights Reserved                               *
'*  Date    : 13-12-2008                                        *
'*  Version : 1.0                                               *
'*  Notes   : rotery encoder                                    *
'*          :                                                   *
'****************************************************************
DEVICE 16F628A
CONFIG INTRC_OSC_NOCLKOUT, WDT_OFF, PWRTE_ON, LVP_OFF,MCLRE_OFF
 
On_interrupt rotary
SYMBOL INTF = INTCON.1        ' RB0 External Interrupt Flag
SYMBOL INTE = INTCON.4        ' RB0 External Interrupt Enable
SYMBOL GIE = INTCON.7         ' Global Interrupt Enable

SYMBOL led = PORTA.0
DIM teller AS BYTE
ALL_DIGITAL true
teller=0
DELAYMS 500
CLS
LOW led
GOTO over_irq

rotary:
IF PORTB.0 = 1 THEN
  IF PORTB.1 = 1 THEN
    DEC teller
  ELSE
    INC teller
  ENDIF
  TOGGLE led
ENDIF
INTF=0
CONTEXT RESTORE


over_irq:
GIE=0
INTE=1
GIE=1

loop:
DELAYMS 100
PRINT AT 1,1, DEC teller,"  "
GOTO loop
END 
 


rotary met pull-ups 10k naar plus
middelste poot naar massa
als hij niet werkt dan de ingangen omwisselen

CARDAN
Lid
Berichten: 215
Gepost op zondag 26 Juli 2009 10:37:52 QuoteWijzig

dat werkt inderdaad mooi op men lcd'tje met die encoder die ik heb testboard is easypic3 en pic 16f627 werkt perfect nu kijken om die juiste poorten te dfineren in men basic prg en dan een routine als ik draai dat het prg stopt en naar de encoder kijkt wat ie doet thksss

Stynus
Admin
Berichten: 2850
Gepost op zondag 26 Juli 2009 11:07:32 QuoteWijzig

Dat doet dit programma eigenlijk al . De rotary encoder zit op de interrupt ingang (je kan die dus niet op een andere pin aansluiten!). Als je draait genereer je interrupt en gaat je microcontroller van het gewone programma naar rotary springen en als dat progje weer is afgelopen terug naar het hoofdprogramma waar het eerst bezig wat.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be

Active Topics

» De gevolgen van een kl...
» De tuin.
» Afstandsbediening plaf...
» Virtual Chemist probleem
» Probleem met Toyota Av...
» Whirlpool kookplaat
» 24 volt motor vertrage...
» Show je mini projecten
» Purer 8.3se
» MULTIMETERS geven alle...

» Meer actieve topics

Advertenties

PCBway

© 2004-2022 SchemaTheek
Laadtijd: 0.21245 sec.