SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 5
5 gasten
0 leden:
Forum > Licht effecten > [EIP] RGB led sturing
[1] 2 »
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op zaterdag 8 Augustus 2009 18:23:19 QuoteWijzig



Ik ben een jaar geleden "begonnen" met de bouw van een RGB led sturing. Nu heb ik gedurende het jaar wat vorderingen gemaakt. Het profiel waar de leds in zitten heb ik ondertussen af. Dit was een projectje van mijn vader en mezelf.

Het profiel waarin de leds zitten is tegen de muur gemonteerd:



De aansturingsprint hangt momenteel nog los aan de strips, maar deze wordt gemonteerd onder de twee middelste ledstrips. Maar dan moet de software definitief zijn.

Het profiel kan 180? gekanteld worden:



De ledstrips in het profiel kunnen in 3 segmenten aangestuurd worden. Wat in de praktijk uit komt op het volgende:



Het linkse, rechtse en middelste gedeelte is apart aan te sturen.

Het is de bedoeling dat het profiel serieel aangestuurd zal worden door een mastermodule waar nog meer leds, dimmers en weet ik veel wat nog allemaal op aangesloten kunnen worden. Die module zal bedient worden door een ingebouwd touchscreen. Om zo geen drukknoppen/ schakelaars te zien.

Het profiel wordt gevoed via onderstaande kabel:






 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Vrijdag 11 September 2009 17:50:56]
reddevil
Lid
Berichten: 1224
Gepost op zondag 9 Augustus 2009 18:27:20 QuoteWijzig

De behuizing van de leds is mooi gemaakt.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op zondag 9 Augustus 2009 22:23:06 QuoteWijzig

Bedankt Ik heb het ontworpen en mijn vader heeft het gemaakt . De elektronica is door mij gemaakt.
De behuizing is gemaakt met een U profiel (35 x 35 x 910mm) dat op de uiteinden is dichtgelast. En aan de rechterzijde is een gat voorzien voor de XLR connector.

Het schema van de ontvanger kan je hieronder vinden:



R1 - R9: 6K8, Q1: 20MHz.

Een paar foto's van moodlight in actie:





Vandaag wat bezig geweest met het ontwerp van de verschillende voedingen. Voor de ledverlichting te voeden ga ik een 100W voeding bouwen en voorzien om in de toekomst eventueel uit te breiden naar 200W. Voeding voor PIC, AGC, fan's en muziekfilters worden op basis van de LM78XX serie gebouwd.

Voor de behuizing dacht ik aan een standaard 19" rack te kopen/ bouwen. Welke maat ed. ben ik nog niet over uit, maar het moet minimum 9cm hoog zijn voor touchscreen en fan's te kunnen monteren.

Stynus
Admin
Berichten: 2780
Gepost op maandag 10 Augustus 2009 14:53:14 QuoteWijzig

Ziet er goed uit.

Ik heb nog een 19" kastje staan. Maar je zal dan wel een nieuw front moeten maken. (Mag je gratis komen halen. Gaat naar het stort anders omdat ik plaats te kort heb). Is wel maar 8,8cm hoog.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op dinsdag 11 Augustus 2009 12:56:22 QuoteWijzig

Ik ben de behuizing gaan ophalen bij Stynus, maar ik vrees voor de stevigheid van het frontpaneel. De montage van de behuizing maakt het moeilijk om een nieuw frontpaneel te bevestigen. Toch bedankt Stynus!

Daarom ben ik verder op zoek gegaan naar een 19" rack en kwam ik bij een duitse winkel uit, Pollin.de.

Zij verkopen ook 19" racks 2HE voor 28,95 euro. Bestelnummer: 460 018

- 1,2mm plaatstaal
- zwart gepoedercoat
- voorzien van ventilatiegaten in de boven en onderplaat
- rubber voeten
- handgrepen aan de voorzijde

Prijs lijkt me niet echt gek. Iemand ervaring met deze behuizing van Pollin?

vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op woensdag 12 Augustus 2009 15:03:27 QuoteWijzig

Ik heb vandaag is even nagedacht hoe ik op een simpele manier de stroom kan meten. Normaal zou je hier een opamp voor gebruiken, maar die vermijd ik liever. Nu laat ik de ?C het spanningsverschil berekenen over R4 en laat hem zo de stroom berekenen, ofja dat is toch de bedoeling. Het zal geen heel nauwkeurig resultaat opleveren omdat de stroom per tor toch zal verschillen (10% vermogenweerstanden), maar een benadering van de te leveren stroom is voldoende.



De 4 PNP-torren en de LM35 komen op een aparte print dat gemonteerd word op een koelblok van 1,1?C/W. De LM35 zal gemonteerd worden in het koelblok om de actuele temperatuur te meten en zodoende een fan in te schakelen.

Kwa beveiliging heb ik secundair nog niets voorzien, weet iemand hoe ik secundair de transformator kan voorzien van een beveiliging?

Stynus
Admin
Berichten: 2780
Gepost op woensdag 12 Augustus 2009 15:27:41 QuoteWijzig


Quote
Normaal zou je hier een opamp voor gebruiken, maar die
vermijd ik liever. Nu laat ik de ?C het spanningsverschil berekenen over R4 en laat hem zo de stroom berekenen


Dat gaat niet lukken. Dat verschil is te klein en dat resultaat gaat maar een paar bit verschillen.

EDIT:
Kan toch wel lukken
1a= 0.1V
10bit adc
5/2^10=0,0048828125V per stap
20 stapjes per A
0,05A resolutie

valt nog mee

Als je nu Vref op 2,5V zet dan krijg je bij de stroom een resolutie van 0,025A
/EDIT

>Kwa beveiliging heb ik secundair nog niets voorzien, weet
>iemand hoe ik secundair te transformator kan voorzien van
>een beveiliging?
Een gewone zekering?
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Woensdag 12 Augustus 2009 15:40:51]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op woensdag 19 Augustus 2009 14:11:05 QuoteWijzig

Ik moet de voeding secundair afzekeren op 10A en die zekeringen heeft dickbest niet. Ik ben niet echt een voorstander om alleen primair af te zekeren, dus hier moet ik nog iets op vinden.

Vandaag de powertorren erop gesoldeerd die waren binnengekomen.

onderzijde:


zijaanzicht:


De voeding zal zonder modificatie geen 20A kunnen leveren, volgens deze tabel zou de temperatuur van het koperoppervlak met 60?C stijgen en dat bij een stroom van 10A.

Nu moet ik nog wachten op een bestelling van Pollin, 19" rack, transfo en het voornaamste op het moment een koelblok voor de voedingsprint, als ik deze binnen heb kan ik de printlayout definitief af maken en de print maken en solderen.
 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Woensdag 19 Augustus 2009 14:12:52]

vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op vrijdag 28 Augustus 2009 16:10:29 QuoteWijzig

Gisteren heb ik de bestelling van Pollin binnengekregen. Hier zat het koelblok bij en kon dus de PCB-layout definitief afmaken. Vandaag heb ik de andere print van de voeding gemaakt.

Bij het solderen van de vermogenweerstanden wou ik een spatie tussen de print en de weerstanden houden. Maar om ze allemaal op dezelfde hoogte te hebben heb ik het op onderstaande manier gesoldeerd:







en de onderkant:



Daarna op de testbank, een 12V 40W lamp op de voeding:



En de temperatuurmeter in het koelblok doet zijn werk ook naar behoren:



De brugcel moet nog wel gemonteerd worden op een koelplaat oid. En de nodige beveiligingen moeten ook nog aangebracht worden.

dj jens
Moderator
Berichten: 238
Gepost op vrijdag 28 Augustus 2009 16:54:21 QuoteWijzig

ziet er goed uit. zo te zien heeft ie veel functies!


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op vrijdag 28 Augustus 2009 17:49:43 QuoteWijzig

In het totaal zijn het eigenlijk 4 voedingen:
- +12V
- -12V
- +5V
- +12V 10A (=> spanning en stroommeting)

Ik heb tijdens het bekabelen, alle spanningen voor de printkroonstenen geschreven, vandaar ook die open ruimte.

Volgende week hoop ik een beetje te kunnen programmeren, zodat ik het profiel op ritme van de muziek kan laten werken. Maar ik verwacht nog problemen met het serieel doorsturen, een kabel van 6m en dan op TTL-niveau, dat moet gewoon voor problemen zorgen.
De spannings- en stroommeting ga ik ook proberen werkend te krijgen.

reddevil
Lid
Berichten: 1224
Gepost op vrijdag 28 Augustus 2009 21:14:26 QuoteWijzig


Quote
vdbeke schreef:
Maar ik verwacht nog problemen met het serieel doorsturen, een kabel van 6m en dan op TTL-niveau, dat moet gewoon voor problemen zorgen.



Dat doe ik bij mijn sterrenhemel ook en heb er geen problemen mee. Het ziet er wel goed uit.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op zaterdag 29 Augustus 2009 07:49:18 QuoteWijzig

Ik had op CO een topic gevonden ivm het serieel doorsturen, het ging hier wel over een veel langere afstand dan ik gebruik, topic.

Het moet er ook goed uit zien, ik verwacht veel van mezelf. Vooral van het programmeren. Maarja het is en blijft hobby he.

Snelrapid
Lid
Berichten: 260
Gepost op maandag 31 Augustus 2009 08:41:48 QuoteWijzig

Heel goed gedaan
doe zo voort
Gr

vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op woensdag 16 September 2009 18:07:24 QuoteWijzig

De printen zijn gemonteerd in de behuizing. De transformator en de brugcellen (1000V, 35A) moeten nog gemonteerd worden.



Als de achterkant een nieuw likje verf heeft gekregen, kan deze ook gemonteerd worden. Dit zal voor in het weekend zijn denk ik.

Ik had een ringkern besteld bij Pollin van 12V 120VA, die ik normaal ging gebruiken voor de voeding. Deze is nu vervangen door een exemplaar van 12V 300VA, goed voor een secundaire stroom van 25A bij 12V.

Omdat de transformator een redelijke piekstroom kan vragen bij het inschakelen, ga ik hiervoor een inschakelvertraging maken. Opzich niet moeilijk, een paar vermogenweerstanden, condensators, relais...
Maar ik wil dit digitaal doen. Een microcontroller detecteert de nuldoorgangen en schakelt de transformator in bij het positieve of negatieve maximum dmv een triac. Om zo de inschakelstroom te beperken. Als de transfo primair "ingeschakeld" is moeten twee relais de secundaire van de transfo met de voeding verbinden.
Aangezien ik nog nooit eerder met een traic gewerkt heb zou ik graag jullie mening vragen over het schema dat ik gemaakt heb. Zien jullie hier onvolkomenheden/ fouten in?



edit:

Vergeten te vermelden: led2 en X4 gaan naar een vandalswitch. De led heeft in de shakelaar al een weerstand ingebouwd. Dus deze is niet meer nodig.
K1 en K2 zijn 30A relais, de keuze voor de stroom ligt bij het feit dat de relais waarschijnlijk niet op exact hetzelfde moment gaan inschakelen. Hierdoor krijgt een van de twee relais gedurende een korte tijd een grotere stroom te verwerken en om plakken van de contacten te vermijden heb ik een relais gekozen die een stroom van 30A aan kan.

 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Donderdag 20 Januari 2011 17:05:30]

Stynus
Admin
Berichten: 2780
Gepost op woensdag 16 September 2009 18:35:04 QuoteWijzig

Ziet er goed uit. Alleen zou ik led2 wel een voorschakelweerstand geven. En R6 lijkt me niet nodig, maar kan geen kwaad.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
reddevil
Lid
Berichten: 1224
Gepost op woensdag 16 September 2009 18:42:07 QuoteWijzig

Die inschakelvertraging heb je niet nodig, heb er hier een van 350 VA en schakel deze gewoon zonder problemen met een relais aan.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op woensdag 16 September 2009 18:49:12 QuoteWijzig

Even ge?dit was een paar dingen vergeten te vermelden. De vertraging zou ik inderdaad kunnen weglaten, maar ik zou graag eens met triacs werken en dit zou een mooie toepassing zijn.

reddevil
Lid
Berichten: 1224
Gepost op woensdag 16 September 2009 21:14:44 QuoteWijzig

Ik zie een klein probleem bij je driver ic voor de triac. De moc 3021 heeft 3 volt nodig over de led, dan de led in serie, die ongeveer 2 volt. Je voeding is 5 volt, dus je red het niet.
Beter is die gewone led in serie, parallel te zetten met een eigen weerstand. Die weerstand van 180 ohm mag je laten, voor de moc3021. De led mag tot 50mA krijgen. De andere led beperk hem tot 5mA, anders gaat je 7805L het niet meer trekken.
 
[Bericht gewijzigd door reddevil op Donderdag 17 September 2009 19:31:24]


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op donderdag 17 September 2009 19:15:39 QuoteWijzig

Die 3V is niet de doorlaatspanning maar is de sperspanning. De doorlaatspanning is 1,2V bij 10mA. Of zit ik er nu helemaal naast, dacht dat ik alles correct had berekend.

reddevil
Lid
Berichten: 1224
Gepost op donderdag 17 September 2009 19:30:47 QuoteWijzig

Had de datasheet van texas en daar stond alleen die 3 Volt bij, en dat is de sperspanning, dat heb je juist, over gekeken. Of de doorlaatspanning 1,2volt is staat er niet bij. Misschien staat het op een andere datasheet. Klopt, 1,2 volt tot 1,5 volt.
 
[Bericht gewijzigd door reddevil op Donderdag 17 September 2009 19:33:26]


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
[1] 2 »

Active Topics

» Schakelaar met 1 knop,...
» Accumate Pro
» Inrichting laadruimte ...
» schema HK audio pro 21...
» Stroom verdeelbox 230V...
» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.06855 sec.