SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 18
18 gasten
0 leden:
Forum > Modelbouw & robotica > schema robot met rubsbanden
jeffrey_om
Lid
Berichten: 269
Gepost op woensdag 29 September 2010 22:19:39 QuoteWijzig

Hallo wil iemand mijn schema bekijken, want het is voor een robot met rupsbanden.IK wil weten of dit zo goed is getekend.
Hoe denken Julie hier over. Alvast bedankt voor de reacties.
Stynus
Admin
Berichten: 2842
Gepost op woensdag 29 September 2010 22:44:37 QuoteWijzig

Als je relais tegelijk aantrekken heb je kortsluiting. Je kan beter 2 relais met wisselcontacten nemen.

Hierin staat een schema hoe je het dan kan aansluiten: http://www.elektronicastynus.be/Projecten/spu/SC_RT_SPU.pdf


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op donderdag 30 September 2010 00:46:13 QuoteWijzig

Praktisch vraagje: Ga je de drukknoppen ingedrukt houden terwijl de robot rijdt?
Kan je anders niet beter beginnen met iets als: Aanzetten -> drukknop duwen = robot motoren draaien continu rechts (beetje digitale logica gebruiken AND, flipflop etc) -> botsen tegen muur of via IR sensor = draairichting omkeren.

Het lijkt me gewoon niet praktisch de hele tijd een knop in te drukken om hem te laten rijden.


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
jeffrey_om
Lid
Berichten: 269
Gepost op donderdag 30 September 2010 16:33:48 QuoteWijzig

Ik wil eerst dit voor elkaar hebben en dan kan ik nog verder uitbreiden. Dat wordt dan mijn eerste robot dus eerst heel makkelijk en dan steeds meer andere dingen.Ik heb ook het schema gewijzigd en nu moet hij goed zijn.

Stynus
Admin
Berichten: 2842
Gepost op donderdag 30 September 2010 17:41:55 QuoteWijzig

Met het omdraaien heb je nog altijd heel even kortsluiting. Je ene relais is al aangetrokken als het andere nog aan het afvallen is.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
jeffrey_om
Lid
Berichten: 269
Gepost op donderdag 30 September 2010 18:36:38 QuoteWijzig

Hoe moet ik het dan doen?

Stynus
Admin
Berichten: 2842
Gepost op donderdag 30 September 2010 18:38:40 QuoteWijzig


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
jeffrey_om
Lid
Berichten: 269
Gepost op donderdag 30 September 2010 20:12:48 QuoteWijzig

Dit schema begrijp ik , maar de robot moet vooruit, achteruit, links en rechts kunnen en dat wil ik met 4 druk knoppen.

Stynus
Admin
Berichten: 2842
Gepost op donderdag 30 September 2010 21:02:52 QuoteWijzig

Dit schema is voor 1 motor.
K1 aangetrokken = voorwaarts
K2 aangetrokken = achterwaarts
Allebei of geen aangetrokken = stil staan.
(De richting kan ook omgekeerd zijn afhankelijk van hoe je motor aangesloten is )


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
jeffrey_om
Lid
Berichten: 269
Gepost op zaterdag 2 Oktober 2010 21:11:04 QuoteWijzig

Dan nu het goede schema:


 
[Bericht gewijzigd door jeffrey_om op Zaterdag 2 Oktober 2010 21:13:45]

Stynus
Admin
Berichten: 2842
Gepost op zaterdag 2 Oktober 2010 22:41:22 QuoteWijzig

Nee, nu heb je drukknoppen in het vermogendeel zitten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
jeffrey_om
Lid
Berichten: 269
Gepost op zondag 3 Oktober 2010 00:57:51 QuoteWijzig

Maar dit kan toch? Als ik links wil druk s1 en s3 in dan gaat de rechtse motor naar voren en draait de robot naar links en dan laat ik s3 los en dan ga ik recht uit.

Stynus
Admin
Berichten: 2842
Gepost op zondag 3 Oktober 2010 10:26:22 QuoteWijzig

Ja, maar als je scherp wil draaien dan kan je zo niet 1 motor tegengesteld laten draaien. En je hebt nu 2 dikke drukknoppen met verbreek contact nodig.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
jeffrey_om
Lid
Berichten: 269
Gepost op zondag 3 Oktober 2010 10:42:40 QuoteWijzig

Stynus zou je voor mij hiernamaals zo'n schema willen maken voor mij? want nu zou ik niet weten hoe ik dat zou moeten tekenen.

Stynus
Admin
Berichten: 2842
Gepost op zondag 3 Oktober 2010 12:00:08 QuoteWijzig

Normaal bestuur je zoiets met 2 3-standen schakelaars. Met de 2 schakelaars stuur je 4 relais aan die aan de motoren hangen. Zal straks even wat tekenen voor je.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
jeffrey_om
Lid
Berichten: 269
Gepost op zondag 3 Oktober 2010 14:46:40 QuoteWijzig

Bedankt. Ik wil zo iets maken -> http://amando-abreu.webs.com/aatv.htm
 
[Bericht gewijzigd door jeffrey_om op Zondag 3 Oktober 2010 15:15:17]

Stynus
Admin
Berichten: 2842
Gepost op maandag 4 Oktober 2010 21:28:04 QuoteWijzig


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be

Active Topics

» Werkplaatsinrichting
» Show je mini projecten
» 2022
» De tuin.
» li-ion diepontlaadbev...
» Subaru Outback 2016
» Schema voor voeding me...
» 24 volt naar 12 volt?
» ? => Mini kerstlan...
» Lengteaanslag verstekzaag

» Meer actieve topics

Advertenties

PCBway

© 2004-2022 SchemaTheek
Laadtijd: 0.17455 sec.