SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 13
13 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > PIC16F628A ontwikkelbord maken.
« 1 [2] 3 4 5 6 7 8 »
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op zondag 5 Januari 2014 12:23:40 QuoteWijzig

@Henk.

Voormij geen probleem hoor.
Als het hoofd onderwerp maar me topic blijft

Wat betreft de SMD-oven misschien als daar animo voor is zouden we een nieuw topic kunnen maken.
Op me werk hebben we namelijk een HELE grote smd oven.
zo groot dat hij hier de halve huiskamer zou vullen en daar zal moeders de vrouw niet blij van worden.

Back to topic.
Als het me vandaag even toe laat qua tijd wil ik het LCD gedeelte gaan tekenen te samen met een 74HC595.
Als het klaar is zal ik het hier natuurlijk weer even posten en om jullie mening vragen.

Mvg,

Frans

Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 5 Januari 2014 13:08:41 QuoteWijzig

Bedankt frans.

Ik heb een ontwikkelboard besteld (China), of deze aankomt weet ik niet het is al 4weken geleden, verkoper gaf aan ca.23 dagen, maar ja, er zitten feestdagen en douane er tussen in!

Dit board is erg compleet met displays, LCD, Grafisch-LCD... en nog meer.

Wanneer deze niet aankomt dan is zelfbouw ook 'n optie.

Wat SMD-oven betreft, @Stynus heeft hier geen topic geopend (voor zover ik weet). En om een 'lege topic' te starten is niet mijn bedoeling.

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op zondag 5 Januari 2014 19:28:53 QuoteWijzig

Beste Henk,

Hierbij de vraag wat en waar U dan het ontwikkeldboard heeft besteld.
Het bestellen en leveren in en van uit China kan soms heel snel zijn maar het kan ook meer als 6 weken duren.
Het kan ook zijn dat het het eventueel nog bij de douane ligt om voor de btw afhandeling.

Ik hoor graag van U en nu ga ik even verder met tekenen van het schema.

Mvg,

Frans




Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 5 Januari 2014 19:59:15 QuoteWijzig

Via eBay en zoek op de verkoper devkits.
Hier 2 foto's ervan.




 
[Bericht gewijzigd door Henk (NL) op Zondag 5 Januari 2014 20:00:26]

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 08:38:55 QuoteWijzig

Beste Heren,

IK heb even een vraagje.
Ik heb hier een 4 x 40 characters LCD display. Type: PVC400401A
deze wil ik gaan gebruiken voor het ontwikkelbord.
Nu heb ik even de volgende vraag.
Normaliter zit er op de meeste kleine LCD displays maar 1 ENABLE lijn op maar deze die ik wil gebruiken heeft een ENABLE 0 en 1.

Kan ik deze 2 gewoon samen voegen zodat het dus toch aangesloten kan worden op 1 ENABLE inplaats van 2 aparte ENABLE lijnen.
Graag hoor ik even jullie advies.

Mvg,

Frans1977

Stynus
Admin
Berichten: 2850
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 10:54:22 QuoteWijzig

Nee, bij van die displays is 1 enable voor de bovenste displayhelft en de andere voor de onderste. Als je ze samenvoegt krijg je een 2x20lcd waar alles dubbel op komt.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 11:15:30 QuoteWijzig

Beste Stynus,

Bedankt voor je antwoordt en uitleg.
Dit is ook het antwoordt wat ik deze ochtend heb
gevonden in een beknopte datasheet van dit lcd
van waar hij vandaan komt.
Het gaan dus toch 2 afzonderlijke ENABLE lijntjes worden.

Mvg,

Frans1977

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 14:34:26 QuoteWijzig

Beste Heren,

Der schiet me net nog wat te binnen.
Ik wil dus een 4 x 40 characters lcd display aansluiten op een PIC16F628A en hier de software voor maken.
Maar kan ik de software zo maken dat ik zeg maar alle 4 de character lijnen tegelijker tijd kan gebruiken.

Of moet ik dit hardware matig oplossen met 2 externe and-poorten
zoals de 74LS08 of vervanger ervoor.

Extra optie denk ik net aan met 2 extra weerstanden en 2 diode's zodat de ene enable lijn wordt afgezet als er op de andere enable lijn wordt geschreven.

Graag hoor ik even jullie advies aangezien ik het idee heb dat het niet alleen gaat werken met een PIC16F628A en een 4 x 40 characters lcd display.

Ik zal vanavond is de proef op de som nemen en kijken of dat werken wil zo ook met extra declare instructies.

Mvg,

Frans1977

 
[Bericht gewijzigd door frans1977 op Dinsdag 7 Januari 2014 15:00:17]

Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 17:16:52 QuoteWijzig

Die optie wordt hier op CO ook aangestipt;
http://www.circuitsonline.net/forum/view/64383/1/prints
 
[Bericht gewijzigd door Henk (NL) op Dinsdag 7 Januari 2014 17:17:20]

Stynus
Admin
Berichten: 2850
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 20:36:22 QuoteWijzig

Met extra declare instructies gaat het niet. Die enable ingang is meen ik laag actief. Je zou dit met 4 diode's kunnen oplossen.
Picbasic denkt dan dat er 1 enable lijn is en met 2 andere io pinenn zet je de niet actieve hoog.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 21:25:06 QuoteWijzig

Beste heren,

Ik heb deze avond even de proef op de som gedaan met 2 weerstanden en 2 diode's en een stukje code geschreven.
Echter werkt het nog niet helemaal naar behoren.

Ik zal hierbij even de code plaatsen

DEVICE 16F628A ;gebruik een 16F628A type
CONFIG INTRC_OSC_NOCLKOUT, WDT_OFF, PWRTE_ON, LVP_OFF, MCLRE_OFF
ALL_DIGITAL TRUE ;Alle ingangen digitaal

SYMBOL EN1 = PORTB.1 ;Uitgang voor LCD Enable 1
SYMBOL EN2 = PORTB.2 ;Uitgang voor LCD Enable 2
DECLARE LCD_ENPIN PORTA.2
DECLARE LCD_RSPIN PORTA.3

DELAYMS 500 ;Initialisatie display

Opnieuw:
HIGH EN1 ;Enable 1 sturen
HIGH EN2 ;Enable 2 sturen
CLS ;Display wissen
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconden = 1 seconde
GOSUB Eerste
PRINT AT 1, 1, "Dit is een test." ;Zet tekst op regel 1
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconde = 1 seconde
PRINT AT 2, 1, "Dit is een test." ;Zet tekst op regel 2
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconde = 1 seconde

GOSUB Derde

PRINT AT 1, 1, "Dit is een test." ;Zet tekst op regel 3
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconde = 1 seconde
PRINT AT 2, 1, "Dit is een test." ;Zet tekst op regel 4
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconden = 3 seconde

GOTO Opnieuw

Eerste:
HIGH EN1 ;Geef regel 1 en 2 vrij van het LCD display
LOW EN2 ;Blokeer regel 3 en 4 van het LCD display
RETURN

Derde:
LOW EN1 ;Blokeer regel 1 en 2 van het LCD display
HIGH EN2 ;Geef regel 3 en 4 vrij van het LCD display
RETURN

END

Nu wil het geval als ik de spanning erop zet dat na pak weg een halve seconden de tekst op het beeld verschijnt.
(Want dit is het initaliseren van het display qua tijd).
Maar regel 1 blijft DIT IS EEN TEST mooi stil staan
Bij REGEL2 knippert DIT IS EEN TEST en bij
regel 3 en 4 komt deze pak weg 2 seconden in beeld en dan ook knipperend en verlaat daarna het scherm.

Kan dit toch een fout zijn in de geschreven code.
Of is dit juiste het probleem wat STYNUS hier boven aan haalde
zodat picbasic denkt dat er maar 1 enable lijn actief is.

Stynus hoe heb je dat in gedachten met de 4 diode?

Mvg,

Frans1977

reddevil
Lid
Berichten: 1268
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 22:06:49 QuoteWijzig


Quote
frans1977 schreef:


Of moet ik dit hardware matig oplossen met 2 externe and-poorten
zoals de 74LS08 of vervanger ervoor.





Dit is de beste oplossing. Heb het hier ook toegepast, dat met die weerstand en diode's werkte bij mij ook niet goed.

2 display's op 1 pic.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op dinsdag 7 Januari 2014 23:32:13 QuoteWijzig

Volgende Topic, met 2 AND (EN) poorten;
http://www.circuitsonline.net/forum/view/89407

Probeer dit schema eens uit, het zou het werken volgens TS.
Even aanpassen naar de 628A, schema en software.
De TS merkte terecht op dat het niet op elke poort werkt

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op woensdag 8 Januari 2014 09:06:48 QuoteWijzig

Beste Heren,

Bedankt voor de info.
Ik zal vanavond het geheel is even opbouwen met een 74hc08 of terwijl een vervanger voor de 74ls08.
En is gaan kijken of dit verders dan wel wil gaan werken.
Ik laat de uitkomst zeker nog even weten.

Mvg,

Frans1977

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op woensdag 8 Januari 2014 19:55:13 QuoteWijzig

Beste Heren,

Deze avond heb ik het geheel opgebouwd met een 74HC08 er tussen dus de 2 AND poorten.
Nu is het nog steeds zo dat de onderste 2 regels van het 4 x 40 lcd display blijft knipperen.
Ik heb het idee dat de tekst iedere keer op nieuw en heel snel gestuurd wordt kan dit kloppen.

Of weet een van jullie de oplossing?
Ik heb ook al een heel nieuw lcd display gepaakt die hd44780 compatibel is.

Hoor graag van jullie.

O,ja de code die hier boven staat beschreven daar heb ik niks aan verandert.

Zo de oplossing kunnen zijn om alles op de B port te doen van de pic?????

Mvg,

Frans

P.s wat ik nu wel wil opmerken is nog het volgende als ik me potmeter voor het contrast verder opschroef zodat de karakters zeg maar zwarter worden me tekst wel stiller gaat staan alleen het contrast is dan niet meer goed die is dan te zwart.
 
[Bericht gewijzigd door frans1977 op Woensdag 8 Januari 2014 20:30:21]

Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op woensdag 8 Januari 2014 20:54:04 QuoteWijzig

Bedenk frans dat de EN-sgnaal va H->L moet gaan of te wel 'clocken'
telkens als er Print At opdracht wordt gegeven, zo lees ik dat ik de
HD44780 doc's.
Het is dus niet het 'LAAG' houden van de Enable 1&2 lijn, met een delay 1000ms erbij.
Als je een scoop hebt, meet maar eens.

Want de source knippert me eigenlijk 'zo al' voor de ogen

Stynus
Admin
Berichten: 2850
Gepost op woensdag 8 Januari 2014 21:03:51 QuoteWijzig

Doordat het originele signaal ook op die and poort zit moet dat denk ik wel gaan. Even afwachten hoe reddevil het in code had opgelost.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op woensdag 8 Januari 2014 21:23:31 QuoteWijzig

Beste heren,

Bedankt voor het mee denken.

Ik ben der achter gekomen dat het inderdaad in de code zit
en dan gaat het met namen om de DELAYMS en deze heb ik vergroot
van 1 seconden naar zeg maar 10 seconden.
Nu wordt eerst regel 1 geprint en dan regel 2 en dan regel 3 en dan regel 4 en dit keer op keer opnieuw.
De teksten zijn nu ook goed scherp en leesbaar en ook instelbaar qua contrast met de potmeter.


Nu rest mij aleen nog de vraag hoe ik de tekst zeg maar vast op het lcd scherm kan krijgen en dus niet meer iedere keer ververst.
ik denk dat daar een nieuwe code voor geschreven moet worden.

Wat ik nu eigenlijk in de code heb gedaan volgens mij is zodra alles is geprint hij weer op nieuw begint.
en dat is dus het gene wat er verandert moet worden.

Al tips zijn welkom.

ondertussen ga ik weer even verder stoeien.

Bijvoorbaad mijn dank.

Mvg,

Frans1977

reddevil
Lid
Berichten: 1268
Gepost op woensdag 8 Januari 2014 21:34:31 QuoteWijzig

Normaal gezien moet je de tekst niet opnieuw printen. ALs hij erop staat blijft hij zichtbaar.

Er staat CLS tussen je loop, natuurlijk dat je display staat te knipperen.


Code
DEVICE 16F628A ;gebruik een 16F628A type
CONFIG INTRC_OSC_NOCLKOUT, WDT_OFF, PWRTE_ON, LVP_OFF, MCLRE_OFF
ALL_DIGITAL TRUE ;Alle ingangen digitaal

SYMBOL EN1 = PORTB.1 ;Uitgang voor LCD Enable 1
SYMBOL EN2 = PORTB.2 ;Uitgang voor LCD Enable 2
DECLARE LCD_ENPIN PORTA.2
DECLARE LCD_RSPIN PORTA.3

DELAYMS 500 ;Initialisatie display
HIGH EN1 ;Enable 1 sturen
HIGH EN2 ;Enable 2 sturen
CLS ;Display wissen
Opnieuw:
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconden = 1 seconde
GOSUB Eerste
PRINT AT 1, 1, "Dit is een test." ;Zet tekst op regel 1
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconde = 1 seconde
PRINT AT 2, 1, "Dit is een test." ;Zet tekst op regel 2
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconde = 1 seconde

GOSUB Derde

PRINT AT 1, 1, "Dit is een test." ;Zet tekst op regel 3
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconde = 1 seconde
PRINT AT 2, 1, "Dit is een test." ;Zet tekst op regel 4
DELAYMS 1000 ;1000 milliseconden = 3 seconde

GOTO Opnieuw

Eerste:
HIGH EN1 ;Geef regel 1 en 2 vrij van het LCD display
LOW EN2 ;Blokeer regel 3 en 4 van het LCD display
RETURN

Derde:
LOW EN1 ;Blokeer regel 1 en 2 van het LCD display
HIGH EN2 ;Geef regel 3 en 4 vrij van het LCD display
RETURN

END




Probeer dit eens.
 
[Bericht gewijzigd door reddevil op Woensdag 8 Januari 2014 21:35:07]


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op woensdag 8 Januari 2014 21:52:07 QuoteWijzig

Beste Reddevil,

Bedankt het werkt nu naar behoren.
Helemaal toppie.

Wat ik zie dat er is verandert is dat de functie OPNIEUW is verplaatst na de initialisatie en dat de enable 1 en 2 zijn aangesporken en het LCD display weer is gewist.

en dan komt de functie OPNIEUW past in het geheel die de tekst plaats op het lcd display.

Volgens mij heb ik het zo goed begrepen.

Ik ga weer even verder om er nu een andere tekst in te zetten.

@Henk sorry ik heb op dit moment geen scoop hier morgen pas weer op het werk.

Mvg,

Frans

« 1 [2] 3 4 5 6 7 8 »

Active Topics

» De tuin.
» De gevolgen van een kl...
» Afstandsbediening plaf...
» Virtual Chemist probleem
» Probleem met Toyota Av...
» Whirlpool kookplaat
» 24 volt motor vertrage...
» Show je mini projecten
» Purer 8.3se
» MULTIMETERS geven alle...

» Meer actieve topics

Advertenties

PCBway

© 2004-2022 SchemaTheek
Laadtijd: 0.88664 sec.