Aangezien een labvoeding toch een must is voor iemand die bezig is met elektronica, kan je hier een schema en PCB-layout vinden om een voeding te maken met een regelbare stroombegrenzing en een regelbare spanning vanaf 0V.
Het schema is het vereenvoudigd schema van de labvoeding van december 1982 die in Elektuur (nu elektor) gepubliceerd is. De sense lijnen die in het origineel schema gebruikt werden zijn weggelaten en er is maar ??n vermogentransistor aanwezig. Dit heeft als nadeel dat er slechts een gering vermogen kan worden afgenomen. De uitgangsstroom mag niet meer dan 2,2A bedragen en de uitgangsspanning mag niet meer dan 25V bedragen. Dit heeft dan weer als voordeel dat de opbouw iets vereenvoudigd is.
Het schema is opgesplitst in twee delen zodat het universeel toepasbaar is. Eerst en vooral
Het voedingsgedeelte:
Op X1 wordt 230V aangesloten dus enige voorzichtigheid is aangeraden.
X1: 230VAC
X2: positieve en negatieve spanning voor het voeden van de opamps en de LM723.
X3: AC in (max 20V)
X4: DC uit
Het regelgedeelte:
X1: wordt verbonden met X4 van de voedingsprint klem 1 positief, klem 2 GND
X3: wordt verbonden met X2 van de voedingsprint, klem 1 van X3 aan klem 1 van X2 enz.
X2: uitgangsspanning van de voeding, kan naar buiten gebracht worden dmv banaanstekkers.
Weerstand R4 moet zelf nog bepaald worden. Dit kan je het beste doen door voorlopig een potentiometer van 100K op de plaats van R4 te solderen. Regel met de potentiometer de gewenste maximale uitgangsspanning af. Als je deze bereikt hebt soldeer je de potentiometer los en meet je de waarde. Plaats dan een weerstand die zo dicht mogelijk bij de gemeten waarde ligt en soldeer deze dan op de juiste plaats. Doe dit hetzelfde voor de maximale uitgangsstroom door R15 te bepalen.
Hier een foto met tekst erbij zodat je kan zien welke connector voor wat dient.
Ik heb ook een bestandje online gezet met alle datasheets van de gebruikte componenten en alle schema’s, PCB-layouts nog eens bij elkaar. Je kan dit hier downloaden.
Ik heb deze voeding zonder problemen werkend gekregen en hoop dat veel mensen hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Als er toch problemen moesten opduiken tijdens de bouw of bij het testen van de voeding horen wij dit graag in het forum. Feedback is altijd welkom zowel positief als negatief!
Ingestuurd door: vdbeke