Schema: Scheidingstransformator

Opgelet deze schakeling werkt op 230V en aanraking kan dus dodelijke gevolgen hebben dus werk voorzichtig. De site is niet verantwoordelijk voor eventuele ongevallen die gebeuren door gebruik van deze schakeling.

Deze schakeling kan gebruikt worden om te kunnen meten met een oscilloscoop aan schakelingen die normaal aan het lichtnet hangen. Als je geen scheidingstransformator zou gebruiken valt de aardlekschakelaar uit.
Let wel op als je je scoop dan met de schakeling verbind dan is je schakeling dichtbij geaard en dus veel gevaarlijker als je de fase aanraakt dan bij het lichtnet.

De bovenste schakelaar in het schema dient om de secundaire nul met de aarding te verbinden en de onderste om de aardingsaansluiting in de stekker met de aarde te verbinden. Als alle twee deze schakelaars opstaan gedraagt deze schakeling zich ongeveer als het gewoon lichtnet maar dan zonder differentieel dus pas op!!!

De transformatoren moeten secundair de zelfde spanning hebben en het is aan te raden dat ze het zelfde vermogen hebben (anders de zwaarste aan de net kant hangen.
De twee transformatoren kunnen ook vervangen worden door 1 transformator die primair en secundair 230V wikkelingen heeft.

Onderdelenlijst:
2 transformatoren van dezelfde spanning en stroom
2 schakelaartjes

Een reactie achterlaten

Your email address will not be published.